Wat scheiden met kinderen doet

Wanneer papa en mama besluiten om uit elkaar te gaan is er veel wat geregeld moet worden. Naast al dit regelen is een scheiding een heftige tijd met veel emoties. Hoe ga je hiermee om? En welke professionele hulp kun je inschakelen?

SCHEIDEN

Een scheiding brengt erg veel los bij kinderen. De eerste reactie is vaak een combinatie van verdriet en boosheid. Kinderen krijgen te maken met een loyaliteitsconflict. ‘Ga ik bij papa of bij mama wonen?’ Je zoon of dochter raakt verwart en heeft tijd nodig om dit alles te verwerken. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste kinderen tijdens deze periode minder lekker in hun vel zitten, waardoor ze vaak verdrietig zijn of probleemgedrag vertonen.

AANDACHTSPUNTEN

Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie kinderen de scheiding goed doorstaan? Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar jullie op moeten letten:

  • Ruzies voorkomen: ruzies hebben altijd een negatieve invloed op kinderen. Probeer ruzies dan ook zoveel mogelijk te voorkomen. Niemand wil een vechtscheiding.
  • Goede begeleiding: een mediator biedt een helpende hand bij alle te maken beslissingen. Samen gaan jullie aan de slag om de juiste afspraken te maken. Er is ruimte voor emoties, belangen en begrip.
  • Belangrijke beslissingen: kinderen hebben ook wat te zeggen over jullie scheiding en over belangrijke beslissingen. Sluit je kinderen daarom niet buiten!
  • Vertellen: het is erg belangrijk dat jullie samen de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Je hebt maar één kans om dit te doen! Het is verstandig om dit samen voor te bereiden.

OUDERSCHAPSPLAN

Scheidingsadviseur Ron Teiwes: ‘Ik heb twaalf jaar ervaring in het schrijven van ouderschapsplannen. Ik ga écht op de stoel van het kind zitten, want kinderen zijn enorm belangrijk! Een ouderschapsplan bevat onder andere de volgende elementen:

  • de verdeling van de zorg- en opvoedtaken (inclusief vakanties en feestdagen)
  • afspraken over contact over de kinderen en beslissingen in de opvoeding
  • afspraken over de verdeling van de kosten
  • alle andere punten waar de ouders afspraken over willen maken.

VOOR JULLIE!

Denken jullie erover na te gaan scheiden? Of is de knoop al doorgehakt? Professionele begeleiding is altijd gewenst tijdens een scheiding, zeker wanneer er kinderen betrokken zijn. Een scheidingsmediator biedt begeleiding in onderlinge communicatie en helpt bij conflicten. Zo gaan jullie respectvol uit elkaar.